Gyors
kiszállítás

kedvező díj

Biztonságos
vásárlás

gyors pénztár

Telefonos ügyfélszolgálat

0265-323.023

A Napváros

Lazi Könyvkiadó 2002, Szeged

Fordító: Sallay Géza

Tomasso Campanella életművének csúcspontja A Napváros című dialógusa (és a szorosan hozzá kapcsolódó, vele lényegében egy művet alkotó traktátusa, a Vitás kérdések a legjobb köztársaságról). Az inkvizíció börtönében, 1602-ben írt államelmélet és államelméleti utópia szervesen beleillik a filozófia történetének nagy állambölcseletei sorába, elődjei közt tarthatja számon Platón Államát, közvetlen utódai sorában Morus Utópiáját, rokonai közt Babeuf, Cabet és Blanqui munkáit. Ma már más rokonait is említeni szokás: Fichte zárt állama, a dél-amerikai jezsuita mini-teokráciák, a hippik kommunái is szerepelnek a végtelen hosszúságú listán.
Napvárosban mindenki dolgozik, a termelt javakat a szükségletek szerint osztják el, közös vallás van, mely semmiben sem hasonlít a tételes kereszténységhez, nincs magántulajdon, árucsere, a hatalom, az irányítás a tudósok kezében összpontosul. Ez a viszonylag egyszerű, kommunisztikus struktúra azonban nem önmagában tekintendő, hanem abban a kontextusban, amelyben keletkezett, és nem az utópisztikus és egyéb szocializmusokkal vetendő egybe, hanem az államelméleti alapfogalmakat tisztázó munkákkal.
Campanella műve tehát nem azért jelentős, amit pozitív programként javall, hanem fogalomtisztázó, az abszolutisztikus államelméletekkel szembenálló tendenciája miatt. Ezért tekintik fontos, tisztázó műnek a legmodernebb republikánus elméletek szerzői is.

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Elérhetőség: Készleten

18,00 RON


A Napváros

Kattintson duplán a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Kicsinyít
Nagyít

További képek

Részletek

.

További információk

Szerző Tommaso Campanella
Terjedelem 160 oldal
Kötés Keménytáblás
Kat. szám 9639416002
Kiadó Lazi

Talán a következő termékek is érdekelhetik:

Egy pesti leány története

Egy pesti leány története

33,00 RON
Macskaregény

Macskaregény

37,00 RON
Gyógyulás otthon 1.

Gyógyulás otthon 1.

39,00 RON
Éva

Éva

51,00 RON

Termék címkék

Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.