Gyors
kiszállítás

kedvező díj

Biztonságos
vásárlás

gyors pénztár

Telefonos ügyfélszolgálat

0265-323.023

Az álmok asszonya

A modern magyar próza első, máig nagy hatású alakja Csáth Géza. Orvos volt, író volt, az emberi test és lélek alapos ismerője, a század eleji fénylő, fülledt szecesszió magyar hőse irodalmunkban. Legerősebb alkotó igénye az ember újrafelfedezése. A valóság és a képzelet síkján egyforma biztonsággal mozog, az idill, a tragikum és a groteszk egyaránt vonzza, az örökkévalóságba lendítő gyönyör éppúgy érdekli, mint a fájdalom misztikumának színes tüzei.
Sokat írt a nőkről. Válogatásunkban ezen írásait kötöttük csokorba, s nyújtjuk át - nem csak nőknek. Nővé válásról, évődésekről, hódításokról, nagy szerelmekről és csalódásokról, féltékenységről, a házasélet jó és rossz oldalairól, férfiak nőkkel kapcsolatos okoskodásairól, a nők másságáról szólnak a novellák.
Csáth szerette a nőket, ahogy az élet egyéb örömeit is. Az életvágy, a nagybetűvel írt Élet lázas igenlése mélyről eredő, jellegzetes alapélménye. Az élet szükségszerű fájdalmai elől azonban folyamatosan menekült, így álmai tökéletes asszonyát is csak a narkotikumtól bódult álmokban találhatta meg.

Ajánló
Csáth Géza egyik legfőbb erénye az őszinteség. Az a páratlan szűkszavúság és igazmondás, amely szinte minden írását jellemzi, akármi is legyen azoknak témája, végigkísérte egész életén át. Praktizáló orvosként és mindenhez értő „csodagyerekként” kiváló tudással rendelkezett az emberekről, és ez a tudás nem korlátozódott az anatómiai ismeretekre: Csáth egészen pontosan ismerte az emberi lélek és elme, e finom hangszerek minden rezdülését.
Mégis, ha Csáth Gézáról, a századvégi novellisztika egyik legnagyobb hatású alakjáról van szó, általában egy dolog jut mindannyiunk eszébe: a morfium, és az író-elmeorvos függőségének tragikus vége. Az eddig megjelent novelláskötetek és tematikus válogatások pedig csak felerősítik ezt a képet, figyelmen kívül hagyva azt, hogy Csáth egy sokoldalú, a tudományokra, a művészetre és az élet „tudományára" is rendkívül fogékony író volt.
Az álmok asszonya címmel megjelent válogatás azonban egy kicsit más világba enged bepillantást: a többé-kevésbé ifjúkori novellák feltárják az író és a nők ellentmondásos, feszültségekkel terhes viszonyát. A történetek mindegyike letisztult, egyszerűséget és őszinteséget sugárzó, azonban mégis ebben rejlik tökéletességük: a finoman megmunkált novellák, amelyek eleinte nem is sejtetnek tragikus vagy megdöbbentő végkifejletet, a legtöbb esetben borzongatóan végződnek.
Csáth nem törekszik arra, hogy hatásvadász módon bűvölje el olvasóit. Erre utal „Pál és Virginia” című novellájában is: akár fikció, akár nem az, amit papírra vet, egyik esetben sem az a célja, hogy "elkomédiáztassa" szereplőivel az eseményeket. Hagyja, hogy a tragédia felé vivő mozzanatok a saját útjukon bomoljanak ki prózájában: ő csupán közvetít, nem magyaráz.
A tragikus sorsú író szerette a nőket, és ennek megfelelően sokat is írt nőkről. Szinte minden novellájában megjelenik egy-egy archetípus: a kislány, a démon, az ártatlan nő és sokszor feltűnik az édesanya alakja is. Személyesebb hangvételű, visszaemlékezésekhez hasonlító novelláiban ír azokról, akik csak vágyálomként, esetleg rövidéletű kalandként jelentek meg életében, külső szemszögből pedig egy-egy saját okulására is szolgáló példát jelenít meg abból a sokféle, elbűvölő és egyben iszonyatos világból, amit a nők jelentenek számára.
Végigolvasva ezt a tematikus válogatást, aligha alakulhat ki bennünk tiszta kép arról, hogy mit is gondolt Csáth Géza a nőkről. A legellentétesebb érzelmek, csodálat és gyűlölet, tisztelet és megvetés vonulnak végig az írások során, a tökéletes nő azonban egyik novellában sem jelenik meg.
Ami nem véletlen, Csáth számára ugyanis az "álmok asszonya" kizárólag a morfium hatása alatt, bódult állapotban jelent meg. A narkotikum hatása alatt írott novelláiban rengeteg az eszményi, kifogástalan, ámde elérhetetlen nőalak, a józanság azonban minden esetben kiábrándulást és csalódást, a valóságra való rádöbbenést hoz magával.
Kovács Janka
2010. augusztus 1.
http://www.ekultura.hu:80/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2010-08-01/csath-geza-az-almok-asszonya

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Elérhetőség: Készleten

36,00 RON


Az álmok asszonya

Kattintson duplán a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Kicsinyít
Nagyít

További képek

Részletek

.

További információk

Szerző Csáth Géza
Terjedelem 256 oldal
Kötés Keménytáblás
Kat. szám 9789632670522
Kiadó Lazi

Talán a következő termékek is érdekelhetik:

Gazdag ember, szegény ember

Gazdag ember, szegény ember

68,00 RON
Hamisság és igazság

Hamisság és igazság

21,00 RON
A fáraó átka

A fáraó átka

45,00 RON
Egy amerikai Pármában

Egy amerikai Pármában

63,80 RON

Termék címkék

Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.