Gyors
kiszállítás

kedvező díj

Biztonságos
vásárlás

gyors pénztár

Telefonos ügyfélszolgálat

0265-323.023

A kedves gondok ünnepe - Karácsonyi antológia

Szerkesztő: Hunyadi Csaba Zsolt

Móra Ferenc nevezi találóan kedves gondok ünnepének a karácsonyt a kötet címadó elbeszélésében. Ez és a többi karácsonyi elbeszélés egyedülálló ünnepi utazásra hívja az olvasót térben és időben. A minőségi olvasmányélményre olyan klasszikus magyar írónevek jelentenek még garanciát, mint Babits Mihály, Krúdy Gyula, Tömörkény István, Harsányi Zsolt, Surányi Miklós vagy Ady Endre.
Neves íróinkkal együtt gondolkodhatunk és mosolyoghatunk azon, milyen nehéz dolga lehetett már a kőkori férfinak is megfelelő ajándékkal meglepni asszonyát, megidézhetjük Mátyás király karácsonyát, tanúi lehetünk egy igazi katonakarácsonynak, de olvashatunk többek között háborgó tengeren, afrikai faluban, díszes palotában vagy éppen kocsmában megünnepelt karácsonyról is.
A legkülönbözőbb korokban és helyeken játszódnak a történetek, melyek közös pontja a Karácsony, és mindaz, amit ez az ünnep jelenthet: békesség, boldogság, remény és szeretet, „szelíd könnyek folyása, a mosoly bensősége, jámborság, hit, hagyomány, családiasság – mindaz, amiben hinni szeretünk, és amiben hinni jó.”

Ajánló


Manapság, amikor az úgymond karácsonyi hangulat legalább egy hónappal december 24. előtt beköszönt; amikor az ajándékvásárlási mánia (és egyben mizéria) teljesen pénzközpontúvá teszi, kommersz műszeretet-kinyilvánítássá degradálja az ünnepet; amikor a tévében vagy évek óta, unásig ismételt, vagy nézhetetlen filmekkel, programokkal igyekeznek szórakoztatni a karácsonyi asztal mellett összegyűlt családokat, úgy érezhetjük, szükségünk van egy kis megnyugvásra. Valamire, amit nem a giccs vagy a teljes feleslegesség aurája leng körül.
Ilyenkor igazi ajándék (méghozzá többszörösen az) a könyv. Mint amilyen A kedves gondok ünnepe című antológia, amely két évszázad neves íróinak karácsonnyal kapcsolatos novelláiból válogat. Ráadásul valamiféle kifejezetten magyaros lelkület tükröződik ezekben az írásokban, ugyanaz a büszke, a csapásokat a végsőkig tűrő virtus, mely áthatja himnuszunkat és a magyar költészet és prózairodalom számos jelentős alkotását.
A kötetben összegyűjtött novellák így csupán távoli rokonai az olyan klasszikusoknak, mint O. Henrytől a „Háromkirályok ajándéka”, s bizonyos értelemben nem is tradicionális karácsonyi történetek. Az ünnep ugyan meghatározó elem, de a novellák mentesek minden szentimentalizmustól, inkább a rendíthetetlen hit, a krisztusival rokon megbocsátás, az erkölcsi tartás dominál bennük, sőt, némelyikben még a humorral kevert keserűség is megjelenik.
Stílusukat tekintve a legendától a csattanóra kihegyezett novellán át a krokiba oltott imádságig, a komoran komolytól az ironikusan könnyedig széles spektrumot lefednek az írások, míg témájukban, helyszíneikben egyaránt olvashatunk a bibliai pár názáreti megpihenéséről, középkori lovagtörténetekről, tengeri kalandokról, katonai szolgálatról, valamint polgári életről és inflációról.
Felhőtlen örömöt, valószerűtlen érzelmességet lényegében sehol sem érhetünk tetten e novellákban, tisztaságukban, romlatlanságukban, őszinteségükben mégis hatalmas erő rejlik: az ünnepnek az az ereje, amely segít átvészelni a viszontagságokat, felülkerekedni a sokszor megoldhatatlannak tűnő problémákon, és mindenekelőtt átélni és megérteni a szeretetet, ami nélkül értelmetlenné válik minden más az életünkben.
Ám talán éppen ettől időtlenek ezek az írások; éppen emiatt emelkednek messze felül a mára elüzletiesedett ünnepen, és tagadják meg annak minden álságosságát, hogy, még ha némelykor látszólag örömtelenül is, de vigasztaljanak.
Galamb Zoltán
2010. december 24.
http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2010-12-24/a-kedves-gondok-unnepe-karacsonyi-antologia

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Elérhetőség: Készleten

36,00 RON


A kedves gondok ünnepe - Karácsonyi antológia

Kattintson duplán a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Kicsinyít
Nagyít

További képek

Részletek

.

További információk

Szerző Szerkesztő: Hunyadi Csaba Zsolt
Terjedelem 208 oldal
Kötés Keménytáblás
Kat. szám 9789632671260
Kiadó Lazi

Talán a következő termékek is érdekelhetik:

Gestapo

Gestapo

51,00 RON
Hogyan élheted túl a szüleid válását?

Hogyan élheted túl a szüleid válását?

35,00 RON
Éva

Éva

51,00 RON
A repülő Vucsidol

A repülő Vucsidol

10,00 RON

Termék címkék

Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.